Langkau ke kandungan utama

MH17...Al-Fatihah...


Tragedi MH17 tentu sekali mengejutkan semua. Detik 17 Julai 2014 menjadi tarikh penuh kesedihan bagi keluarga dan saudara mangsa MH17. dan hari ini, 22 Ogos 2014, sebahagian keluarga mangsa menerima kepulangan jenazah dengan penuh rasa pilu.

Kerajaan mengumumkan bahawa 22 Ogos adalah Hari Berkabung bagi seluruh Malaysia bagi mengenang tragedi MH17, bersempena dengan kepulangan 20 jenazah terlibat.

Seluruh stesyen tv dan radio menyiarkan upacara menyambut ketibaan jenazah. Rakyat Malaysia seluruhnya menantikan ketibaan jenazah ini dengan penuh rasa hiba. Masing-masing berkongsi rasa duka dan sedih bersama-sama keluarga mangsa.

Memang sedih bila lihat kesuraman dan kepiluan di wajah setiap ahli keluarga mangsa. Lebih pilu lagi bila melihat anak-anak mangsa yang telah kehilangan ibu atau bapa sewaktu mereka masih kecil. Semoga mereka tabah menghadapi dugaan ini.

Berat mata melihat, beat lagi bahu yang memikul. Sayu kita melihat, pilu lagi mereka yang menanggung. Sedih kita rasakan, derita lagi ditanggung mereka. Semoga mereka kuat kerana ALLAH sentiasa bersama mereka.

Al-Fatihah buat mangsa MH17...


Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Sebulan Dari Sekarang...

Hari ni, saya dah hantar surat letak jawatan saya kepada pihak pengurusan. Saya menghantar notis sebulan untuk letak jawatan bagi membolehkan saya membuat persiapan sebelum ditempatkan di tempat kerja baru, sambil memberi peluang pihak pengurusan mencari pengganti.

Secara jujur, berat juga hati nak hantar surat tadi. Sebab dah hampir 10 bulan saya kerja di sini. Tapi demi masa depan, saya kena teruskan. Surat tu saya letak je di atas meja Eksekutif Admin sebab dia cuti sakit hari ni. Tapi saya ada juga email kepada Manager, HR, dan juga pihak HQ. Sebelum balik, Mr Chua dari HR ada menyerahkan borang untuk saya isi sebelum saya melepaskan jawatan saya. InsyaALLAH, esok saya akan hantar balik borang tu untuk pihak pengurusan buat penilaian.

Dengan penyerahan surat ini, maka saya sudah mulakan langkah saya untuk ke alam baru. Sekarang, cuma tunggu surat rasmi je lagi mengenai penempatan saya nanti. Dari sekarang, boleh la saya mula buat persiapan. Saya harap semuanya akan dipermudahkan …

Perbezaan Lelaki Dan Wanita...

Hari ni saya nak kongsi sedikit benda yang mungkin la boleh dianggap sebagai fakta berdasarkan kajian. Saya tak ingat kat mana dapat benda ni. Sekadar nak berkongsi dengan anda semua.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Perbezaan lelaki dan wanita

Lelaki banyak menggunakan otak kiri (berfikir secara saintifik dan logik).
Wanita pula menggunakan kedua-dua otak kanan dan kiri (boleh mengendalikan beberapa perkara dalam satu masa)

Sudut pandangan Lelaki ialah 90 (boleh focus pada sesuatu benda dengan baik)
Sudut pandangan Wanita ialah 120 (cepat perasan kalau ade orang pandang)

Lelaki lebih sesuai memandu pada waktu malam. (Jarak penglihatan yang jauh)
Wanita sesuai memandu pada waktu siang (Sudut pandangan yang luas-lebih peka)

Kulit Lelaki lebih tebal daripada Wanita (sebab tu kulit wanita lebih cepat berkedut dan memerlukan penjagaan rapi)

Lelaki boleh mengeluarkan 40 patah perkataan dalam masa 1 minit ketika bercakap.
Manakala Wanita pula boleh mengeluarkan 100 pata…