Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2011

Sedih Tinggalkan 2011, Teruja Menanti 2012...

Alhamdulillah...Hari ni kita sampai ke hari yang terakhir di tahun 2011. Macam mana tahun 2011 anda semua? Ok ke..?

Secara peribadi, 2011 merupakan tahun yang bermakna untuk saya. Nape? Sebab ada 2 azam besar saya pada tahun ini telah tercapai. (Klik sini untuk baca azam 2011 saya)

Pada tahun ini, saya mencapai azam besar pertama say iaitu memiliki kenderaan sendiri. Pada awal Mei 2011, saya dah ada kereta saya. Pada bulan yang saya saya merealisasikan azam besar kedua saya iaitu mendapat kerja yang tetap. Alhamdulillah....Semuanya berjalan lancar.

Untuk tahun 2012, rasanya tak ada azam besar yang saya nak capai. Cuma, saya berazam untuk mengukuhkan lagi diri saya. Terutamanya dari segi kerjaya dan kewangan. Ada gak yang suruh saya letakkan misi untuk dapat pasangan tahun 2012 nanti. Tapi rasanya tu bergantung pada jodoh. Kalau ada, ok la.

Apa pula azam baru anda semua...? Semoga semuanya akan tercapai di tahun 2012 nanti...InsyaALLAH...

Letih Tapi Seronok...

Hujung minggu kali ni agak meriah sebab turut serentak dengan Cuti Hari Krismas. Banyak la aktiviti yang boleh dibuat.

Hari Sabtu, 24 Disember,saya telah ke majlis perkahwinan sahabat saya, Alfah yang diadakan di Sepang. Saya turun dari Muadzam Shah pada jam 7 pagi lagi. Dari Muadzam, saya ke Bangi iaitu rumah adik saya. Saya sampai umah adik saya jam 10.30 pagi. Sempat la rehat-rehat kejap. Dalam kul 12 tengahari, kami gerak ke Sepang. Dalam perjalanan, jalan sesak teruk bermula dari highway ke Nilai lagi sehingga susur keluar ke exit highway Nilai. Alhamdulillah, sempat gak jumpa pengantin. Sempat la bergambar jap dengan Alfah & Baizura, isteri Alfah. Kat situ gak jumpa Hafiza, kawan Alfah yang juga saya kenal.

Dekat-dekat kul 3,kami balik. Saya rehat japo di umah adik saya sebelum gerak balik Muadzam. Kul 4 petang saya gerak. Kali ni saya pun tersangkut dalam kesesakan jalan di highway. Boleh dikatakan sepanjang highway tu sesak. Dah la hari hujan. Memang tension gak la masa tu…

Permulaan Minggu Baru Sesi Disember 2011...

Kejap je rasanya masa berlalu. Baru je lagi rasanya student ambil final exam. Sekarang, semester baru dah bermula..

Mula minggu lepas, para pelajar dah mula daftar di PMS. Bermula dengan hari Ahad lagi sebenarnya. Hari Ahad, para pelajar baru telah daftar asrama mereka. Untuk kali ni, sesi pendaftaran asrama dan pendaftaran pengajian diadakan berasingan. Pendaftaran pengajian diadakan pada hari Isnin.

Untuk kali ni, saya terlibat sebagai AJK lalu lintas bersama-sama Razi. Kami kena sediakan papan tanda jalan untuk memudahkan keluarga yang datang untuk daftar anak-anak mereka. Dan pada hari Isnin, saya membantu kaunter pendafaran jabatan saya.





Pendaftaran pelajar di Dewan Utama, PMS.


Pada hari Rabu pula, pendaftaran untuk pelajar lama diadakan. Pendaftaran ini melibatkan urusan yuran dan juga pendaftaran kursus.

Tapi, dalam kami menyambut kedatangan pelajar untuk sesi baru ni, kami sebenarnya telah kehilangan Ketua Jabatan kami. Ph. Hjh. Fadzilah Ali, Ketua Jabatan JTMK PMS telah dinai…

SBPA, Oh SBPA....

Sekarang ni semua kakitangan awam sedang berbicara mengenai skim baru yang diperkenalkan oleh kerajaan iaitu Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Saya pun sebenarnya masih 'pening-pening' pasal SBPA ni. Bukan pe, banyak sangat terjemahan berbeza. Kalau A cakap camtu, si B cakap camni. So, banyak versi la penerangan SBPA ni. Tak tahu yang mana betul.

Tapi hari Jumaat ni ada wakil dari KPT yang akan memberi penerangan mengenai SBPA ni. Mereka akan berada di PMS ni untuk sesi penerangan. Rasanya time tu boleh la nak tanya apa yang patut. Bukan pe, kena la tau gak apa keistimewaan SBPA ni berbanding SSM sebelum ni.

Apa pun, tunggu je la taklimat Jumaat ni...

Untuk membaca maklumat dan mendapatkan pekeliling SBPA, klik sini.

Terkesan Di Hati...

Tadi, ada sahabat yang share link blog ni di facebooknya. Saya buka dan cuba baca. Menarik sekali...Blog Genta Rasa...

Saya tertarik dengan topik Bercerita Tentang Jodoh.  Apa yang dipaparkan memang cukup menarik. Sekurang-kurangnya, dapatlah sesuatu yang berharga untuk saya pelajari. Kata-kata dalam blog ni pun sangat mendalam maknanya. Antara yang menarik perhatian saya adalah ayat ni....

"..Yang penting bukan siapa isterimu semasa kau nikahinya, tetapi siapa dia setelah menikah denganmu. Jadi, janji Allah tentang lelaki yang baik untuk wanita yang baik bukan hanya berlaku pada awal pernikahan, tetapi di pertengahannya, penghujungnya malah sepanjang jalan menuju syurga..
Rasanya anda pun patut baca topik ni. Memang menarik. Kemudian, saya cuba tengok beberapa topik lagi. Dan ada lagi beberapa kata-kata yang menarik minat saya, seperti...


"...Jika seorang datang membuat kita kecewa, maka dia adalah ‘guru’ yang hendak mengajar kita erti sabar. Jika kita rasa kita sedang …

Masih Sibuk...

Wah...Sekarang ni memang tak sempat nak update blog. Banyak keje nak kena siapkan. Walaupun sekarang ni student dah cuti sem, tapi keje staff memang banyak. Kalau nak diikutkan, banyak gak benda yang nak dikongsikan kat sini. Tapi kesempatan tu yang tak ada. Banyak sangat dateline yang perlu diberi perhatian.

Ok...bermula dari 14 hingga 24 november lalu, para pelajar telah menjalani Peperiksaan Akhir. Saya pun ada gak la terlibat sebagai pengawas peperiksaan. Ada 2 kali saya terlibat iaitu pada 15 November dan 17 November.





Lepas habis, saya sibuk pulak nak semak kertas peperiksaan dan susun markah untuk student. Sibuk gak la. Dalam pada duk siapkan markah, saya juga terlibat dengan kursus Timetabler Plus pada 29, 30 November - 1 Disember. Makin pening la. Markah belum siap, nak kena mula buat jadual waktu semester depan pulak. Saya, Dayah & Kak Fidah terlibat dalam kursus ni.

Pada 30 November juga telah diadakan sedikit majlis perpisahan ringkas untuk Hafizah Ismail, Ketua Program…

Pingat Emas Sukan SEA Kekal Milik Malaysia...

Tahniah....!!!!

Tahniah....!!!!

Tahniah....!!!!

Itu je mampu diungkapkan bagi menggambarkan rasa berterima kasih dan bangga dengan pencapaian skuad Harimau Muda dalam mempertahankan pingat emas sukan SEA. Sekali lagi, Harimau Malaya membuktikan bahawa mereka lebih hebat dari Sang Garuda yang dua kali tumbang di bumi sendiri pada temasya Sukan SEA kali ni.

Sememangnya perlawanan akhir bola sepak Sukan SEA semalam adalah perlawanan paling mendebarkan melibatkan skuad negara untuk tahun ni. Bermula dari minit pertama lagi, aksi bertenaga dipersembahkan dari kedua-dua pasukan.

Memang terkejut dan tergamam bila Indonesia berjaya mendapat gol seawal minit ke-5. Saya risau jika gol awal ini akan menyentap semangat dan moral pemain kebangsaan. Namun, mereka nyata matang dalam permainan. Mereka bangkit dan terus menyerang Indonesia untuk mendapatkan gol penyamaan. Hasilnya, Asrarudin berjaya menyamakan kedudukan sebelum berakhir babak pertama.

Separuh masa keuda, kedua-dua pasukan meneruskan …

Majlis Menyambut Menantu : Romi & Syila...

12 November 2011 adalah tarikh yang dipilih oleh adik saya dan isterinya untuk majlis di Kota Bharu. Ini adalah pengalaman pertama kami sekeluarga mengadakan majlis sebegini kerana sewaktu abang saya kahwin dulu, tak ada pun majlis. Semua buat di kampung. Jadi, agak menyeronokkan jugak la pengalaman pertama ni. Cuma, letih tu memang terasa.

Pelamin dah dipasang sehari sebelum majlis. Pelamin ni simple je, sebab tak ada acara bersanding pun. Cuma untuk sesi bergambar je. Saya sampai KB tengahari Jumaat, dan masa tu pelamin dah siap dipasang. Jadi, kami meneruskan persiapan yang lain pula, khususnya makanan.


 Pelamin ringkas untuk sesi bergambar...
 Sempat main dengan bunga hiasan...hehehe...
 Hiasan untuk meja makan beradab.
Masa hari majlis, masih ada lagi sedikit persiapan yang dilakukan. Dari pagi hingga ke malam, memang saya sibuk membantu segala keperluan majlis. Rombongan keluarga perempuan tiba dalam pukul 2 petang. Sebelum tu pun dah ramai tetamu datang. Cuma, majlis bagaikan ter…

Salam Aidil Adha...

Hari ni dah masuk hari ketiga kita menyambut Aidil Adha. Sekarang saya sudah mula bekerja. Maklumlah, saya tak ambil cuti tambahan sebab saya akan ambil cuti Jumaat ni untuk kenduri kahwin adik saya di Kota Bharu.

Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Salam Aidil Adha kepada semua. Semoga kita semua dapat menghayati makna sebenar korban dan mengamalkannya dalam kehidupan kita. InsyaALLAH...

Tahniah Negeri Sembilan....

Negeri Sembilan berjaya menumpaskan Terengganu untuk bergelar juara Piala Malaysia 2011...

Negeri Sembilan bukan sahaja membuktikan bahawa mereka antara pasukan elit negara apabila mara ke final Piala Malaysia untuk tahun ketiga berturut-turut, malah pencapaian dan permainan mereka yang tidak kenal erti mengalah membolehkan mereka menumpaskan Terengganu 2-1 di Stadium Shah Alam semalam. terdahulu, Ashaari Shamsudin memperolehi gol pertama Terengganu, namun disamakan oleh S. Kunanlan menerusi gol yang semsetinya mengecewakan para pemain dan penyokong terengganu. Sesungguhnya aksi Sharbinee yang melepaskan gol mudah sebegitu mengukuhkan lagi tohmahan dan andaian para penyokong terhadapnya selama ini. Sebagai penjaga gol kebangsaan, kesilapan sebegitu memang tidak boleh dimaafkan.Kalau diperhatikan, hampir setiap perlawanan Sharbinee akan melakukan beberapa kesilapan mudah sebegitu.

Dan ketika permainan hampir ke penghujung, Hairudin Omar menjadi wira Negeri Sembilan apabila menjaringk…

Program FP104 Computer Hardware di UMP...

Sabtu minggu lepas (22/10/2011), telah diadakan satu program untuk pelajar semester satu PMS bagi subjek Computer Hardware. Program ini merupakan bengkel yang memberi pendedahan kepada pelajar dalam melakukan kerja-kerja berkaitan perkakasan komputer. Malah, turut diajar juga cara-cara nak format komputer.

Dari pada 3 kelas pelajar semester 1, seramai 50 orang telah dipilih untuk menyertai aktiviti ini. Pensyarah yang mengiring pula adalah pensyarah yang mengajar subjek FP 104 Computer Hardware, iaitu Rosilawati, Ismail dan saya sendiri. Program bermula dari jam 9.00 pagi hingga 1.30 tengahari. Bengkel ini diadakan di makmal komputer Universiti Malaysia Pahang.

Program ini agak menarik kerana memberi peluang kepada para pelajar mempelbagaikan lagi ilmu mereka. Malah, para pelajar sendiri memberi reaksi yang positif dan seronok dengan bengkel yang dianjurkan. Walaupun ada beberapa kekurangan, namun ianya tidak menjejas kelancaran bengkel ini.

Diharapkan program seumpama ini boleh diter…