Langkau ke kandungan utama

5 Hari di Pulau Pinang...

Pada 11 hingga 15 Mac lepas, saya diminta untuk ganti En. Dollah ke Bengkel Pemurnian dan Penilaian Item Peperiksaan Akhir di Copthorne Orchid Hotel, Pulau Pinang. Bengkel ini dianjurkan oleh Politeknik Seberang Perai (PSP).



Ini kali pertama saya drive dalam Pulau Pinang. Tahun 2007 saya pernah ke USM tapi dengan bas UUM. Kali ni kena drive sendiri. Mujur ada bantuan dari GPS. Kalau tak, susah gak nak cari Capthorne Orchid Hotel ni.

Hotel ni cantik. Tepi pantai. Saya dapat bilik yang menghadap laut. Boleh lah relaks sikit sepanjang duk sini. Maklumlah, bengkel pemurnian dan penilaian item ni memang bengkel yang memeningkan dan boleh mendatangkan tekanan sebab nak kena siapkan soalan untuk peperiksaan akhir.





Hari pertama tu, kami hanya sempat keluar jalan-jalan ke sekitar pantai dekat hotel ni. Memang cantik. Pantai ni pun agak sunyi sebab berada di belakang hotel. Jadi, kebiasaannya pengunjung hotel je yang main di kawasan ni.












Pada sebelah malam, ada taklimat dari penganjur. Proses pemurnian soalan hanya bermula hari kedua, iaitu hari Selasa.






Pada hari kedua, saya dan kawan-kawan dari PMS sama-sama keluar jalan-jalan sekitar Penang ni. Kami ke area berhampiran Komtar. Pertama sekali kami cari kedai jual Jeruk Pak Ali. Saja nak try sebab ramai yang cakap jeruk tu sedap. Jumpa gak akhirnya setelah bertanya pada orang lain. Selesai beli, kami jalan pulak untuk cari kedai Nasi Kandar Line Clear. Kedai ni katanya terkenal di sekitar Penang ni. Sekali lagi kami bertanya pada orang setempat untuk sampai ke kedai. Ok la. Boleh tahan gak nasi kandar situ. Ramai yang makan situ.






Pada hari ketiga, kami tak ke mana-mana pun. Lepas siap bengkel pada sebelah petang, saya dan Asyran turun ke pantai. Lama tak mandi pantai. Kali ni dapat la peluang untuk mandi. Tak ada orang lain pun. Kami je yang mandi time tu.

Pada Khamis, kami tak ke mana-mana petang tu. Cuma saya, Asyran & dan Saiful pergi makan di sekitar Queensbay. Walaupun masa tu dah kul 12 tengah malam, kami order makan yang best-best gak. Maklumlabh, malam last di Penang...Hehehe...


Kami balik hari Jumaat. Sebelum balik sempat bergambar dulu. Kami balik naik feri dari pulau untuk ke seberang. First time gak ni naik feri.






















Walaupun bengkel ni memeningkan dan memberi tekanan, tapi seronok gak sebab sempat pergi ke beberapa tempat dan rasa suasana baru. InsyaAllah kalau ada rezeki boleh la datang lagi.



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

'Cinta tak kesampaian...'

Hehe....suka sangat tengok gambar ni...kreatif gak orang yang buat kek ni...tapi rasanya tak leh guna untuk majlis kahwin...nanti jadi betul plak...hehehehe

p/s : Credit kepada Asscrewz.com

Sebulan Dari Sekarang...

Hari ni, saya dah hantar surat letak jawatan saya kepada pihak pengurusan. Saya menghantar notis sebulan untuk letak jawatan bagi membolehkan saya membuat persiapan sebelum ditempatkan di tempat kerja baru, sambil memberi peluang pihak pengurusan mencari pengganti.

Secara jujur, berat juga hati nak hantar surat tadi. Sebab dah hampir 10 bulan saya kerja di sini. Tapi demi masa depan, saya kena teruskan. Surat tu saya letak je di atas meja Eksekutif Admin sebab dia cuti sakit hari ni. Tapi saya ada juga email kepada Manager, HR, dan juga pihak HQ. Sebelum balik, Mr Chua dari HR ada menyerahkan borang untuk saya isi sebelum saya melepaskan jawatan saya. InsyaALLAH, esok saya akan hantar balik borang tu untuk pihak pengurusan buat penilaian.

Dengan penyerahan surat ini, maka saya sudah mulakan langkah saya untuk ke alam baru. Sekarang, cuma tunggu surat rasmi je lagi mengenai penempatan saya nanti. Dari sekarang, boleh la saya mula buat persiapan. Saya harap semuanya akan dipermudahkan …