Langkau ke kandungan utama

Earth Hour @ Pacific KB Mall...


Hari ni, seluruh negara menyambut sambutan Earth Hour. Sambutan bagi menyokong usaha memelihara bumi yang semakin terancam dek kerakusan manusia. Bumi yang semakin 'tenat' perlukan usaha dari semua untuk dipelihara dan dipulihara.

Sudah beberapa tahun sambutan ini dianjurkan. Satu hari dipilih bagi memperingati hari ini. Seluruh dunia akan bergelap selama sejam bagi menandakan sokongan kita terhadap usaha menjaga bumi. Walaupun hanya sejam, tapi sekurang-kurangnya mampu mengurangkan tekanan yang ditanggung bumi.

Saya sekarang sebenarnya berada di tempat kerja lagi. Di sini, sambutan diadakan bermula jam 8.30 hingga 9.30. Sekarang baru 8.45. Baru je 15 mini bergelap. Ada 45 minit lagi. Ni kali pertama saya duk kat tempat kerja sewaktu Earth Hour ni. Sebelum ni saya kat umah je. Sekarang di kawasan jualan, lampu hanya dibuka sedikit sahaja. Malah, kawasan dalam sudah gelap, terutamanya di kawasan simpanan barang. Pelanggan masih boleh berbelanja kerana kawasan jualan masih ada cahaya, cuma tak secerah biasa.

Walaupun sumbangan kita tak seberapa, sekurang-kurangnya niat kita baik. Cuba mencari jalan meringankan beban yang ditanggung bumi. Maklumlah, terlalu banyak pembangunan dan pencemaran yang tidak mampu diterima bumi. Sebab tu la kadang-kadang terjadi bencana alam yang tidak terduga. Ini boleh dianggap bahawa bumi kita ni sebenarnya dah nazak. Semoga Earth Hour ni mampu menjadi pembuka jalan kepada pelbagai lagi usaha menjaga bumi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

'Cinta tak kesampaian...'

Hehe....suka sangat tengok gambar ni...kreatif gak orang yang buat kek ni...tapi rasanya tak leh guna untuk majlis kahwin...nanti jadi betul plak...hehehehe

p/s : Credit kepada Asscrewz.com

Sebulan Dari Sekarang...

Hari ni, saya dah hantar surat letak jawatan saya kepada pihak pengurusan. Saya menghantar notis sebulan untuk letak jawatan bagi membolehkan saya membuat persiapan sebelum ditempatkan di tempat kerja baru, sambil memberi peluang pihak pengurusan mencari pengganti.

Secara jujur, berat juga hati nak hantar surat tadi. Sebab dah hampir 10 bulan saya kerja di sini. Tapi demi masa depan, saya kena teruskan. Surat tu saya letak je di atas meja Eksekutif Admin sebab dia cuti sakit hari ni. Tapi saya ada juga email kepada Manager, HR, dan juga pihak HQ. Sebelum balik, Mr Chua dari HR ada menyerahkan borang untuk saya isi sebelum saya melepaskan jawatan saya. InsyaALLAH, esok saya akan hantar balik borang tu untuk pihak pengurusan buat penilaian.

Dengan penyerahan surat ini, maka saya sudah mulakan langkah saya untuk ke alam baru. Sekarang, cuma tunggu surat rasmi je lagi mengenai penempatan saya nanti. Dari sekarang, boleh la saya mula buat persiapan. Saya harap semuanya akan dipermudahkan …